Ce este teleradiologia?

Ce este teleradiologia?

Ce este teleradiologia?

Teleradiologia este un mijloc prin care medicii profesionisti din domeniul medical se pot consulta si pot colabora fara sa fie in aceeasi locatie, in scopul schimbului de informatii cu caracter medical.

Studiile medicale achizitionate intr-o anumita locatie se pot vizualiza, interpreta, iar medical radiolog  poate emite un diagnostic de la distanta in scopul obtinerii unei a doua opinii profesionale.

Teleradiologia incepe sa fie tot mai larg pusa in practica de catre spitale, clinici, companii specializate de imagistica, datorita lipsei personalului specializat necesar pentru acoperirea solicitarilor radiologice, permitand radiologilor specializati sa isi ofere expertiza fara a fi prezenti la fata locului.

Teleradiologia utilizeaza cele mai noi tehnologii cum ar fi cloud, insa are la baza tehnologii standard de retea cum ar fi: internet, reteaua locala (LAN), retea cu arie mare de acoperire(WAN).

Structura sistemului este descrisa mai jos:

                ->un echipament de achizitie (consola) si expediere a imaginilor DICOM utilizand protocolul HL7;

                ->o retea LAN - WAN;

                ->o statie de prelucrare a imaginilor DICOM care permite receptia informatiilor de la modality. Aceasta statie de lucru (Workstation) trebuie sa fie dotata cu un ecran de afisare de inalta rezolutie, special destinat scopurilor clinice;

                ->soft dedicat trimiterii si stocarii imaginilor radiologice (teleradiologie)

Scopul principal al teleradiologiei este legat de interpretarea examenelor de radiologie si imagistica medicala.

Medicii pot sa foloseasca teleradiologia pentru a colabora si a se consulta cu alti medici care se afla in alte locații, situatie care probabil ca nu ar putea indeplini fara aceasta tehnologie.

Aceasta procedura/tehnologie imbunatateste acuratetea diagnosticarii si ajuta adesea la obținerea unei a doua opinii. Totusi, prin teleradiologie, de multe ori, primul medic care vizualizeaza o imagine, ar putea fi si prima opinie, deoarece in incinta spitalului nu mai este disponibil inca un radiolog.

Ceea ce este cu adevarat minunat in ceea ce priveste teleradiologia este ca un medic radiolog instruit poate citi cu usurinta intr-un timp scurt anumite imagini si poate face descoperiri ce pot salva viata pacientul. Daca un ochi neinstruit vede si se pronunta cu privire la imagini, acest lucru poate fi usor contrazis cu un “second opinion”. O ultrasonografie care arata o crestere maligna ar putea sa nu insemne nimic pentru un ochi neexperimentat si cu toate acestea, ar putea insemna un cancer, pentru un radiolog experimentat.

Teleradiologia poate sa faca diferenta dintre un pacient care primeste tratamentul de care are nevoie  sau un alt pacient care parasste spitalul/clinica, fara sa primeasca un plan de tratament, in urma diagnosticarii superficiale.

Istoria teleradiologiei

Teleradiologia are o istorie de aproape o jumatate de secol in acest moment si a influentat in formarea intregii industrii de telemedicina. Ideea comunicarii prin utilizarea transmisiei prin cablu a fost dezvoltată pentru “telefonul mobil” cu aproape 150 de ani in urma. Din acel moment, aceeasi tehnica a fost aplicata si a contribuit la evolutia telemedicinei, care este practica utilizarii medicilor care nu se afla in acelasi loc cu pacientul.

In anii 1930, linia oceanica Regina Maria a folosit radiotelefonul maritim pe nava pentru consultare medicala a marinarilor. Un doctor de la bordul navei transmitea informatii catre surse externe pentru consultari  specifice si apoi deservea ca si consultant pentru indivizii/pacientii care aveau nevoie de ingrijiri medicale.

Intre anii 1960 si 1970 au fost efectuate vaste experimente si cercetari, pentru a imbunatati tehnicile de difuzare a “televiziunii” cu circuit inchis, pentru a trimite imagini medicale care au fost capturate cu raze X. In general, imaginile s-au referit la patologie, dermatologie și radiologie.

In aceasta perioada a avut loc o noua “descoperire” atunci cand dr. Kenneth Bird de la Spitalul General Massachusetts din Boston SUA a reusit sa instaleze un sistem interactiv de “televiziune” care sa conecteze aeroportul Logan cu spitalul in scopul  folosit pentru a oferi ingrijirilor medicale calatorilor.

Teleradiologia de la inceputul anilor 1980 a existat in primul rand cu copii de filme radiologice developate fizic care au fost expediate prin posta, la radiolog. Ulterior, medicul inregistra un raport pe o caseta audio sau scia pe hartie diagnosticul.

La sfarsitul anilor 1990, existau cateva companii care ofereau servicii de teleradiologie si care s-au bucurat foarte rapid de succes. Radlinx, Nighthawk și vRad au fost câțiva dintre pionierii timpurii ai trendului. Nighthawk este un caz deosebit de interesant, deoarece a fost prima companie care a avut radiologi in Australia si Europa.

Firma SH Medical SRL (Solutions for Hospitals) va ofera o platforma profesionala pentru teleradiologie, produsa de catre compania eRAD din SUA, unul dintre cei mai renumiti producatori de solutii software pentru radiologie si imagistica medicala, cu o experienta de peste 20 de ani in domeniu. Pentru mai multe detalii va rugam sa accesati linkul: www.erad.com

RadNet face parte din grupul eRad si este cel mai mare furnizor de servicii de radiologie si imagistica din SUA, cu peste 340 de centre de imagistica si peste 7 100 de angajati. Pentru mai multe detalii va rugam sa accesati linkul: www.radnet.com

Cele mai vandute

Categorii

Informatii

Producatori

Produse noi

Oferte speciale

Furnizori

Niciun furnizor

Etichete

test